?

Hvordan kan jeg og samboeren min unngå å havne i krangel rundt rydding?

Kvinne 25 . 03 Februar 2021
Spørsmål

Jeg og samboeren har bodd sammen i litt over 6 mnd nå. Selv om vi ikke har direkte kranglet, etter min defenisjon,så er det en ting som kommer opp oftere enn andre ting som har vært en kilde til konflikt:rydding av boligen. Jeg føler at ofte, når jeg ber han om å vaske eller rydde noe, så sier han ja, at han skal gjør det, men det tar timesvis før han gjør noe. Når jeg da spør han igjen, eller blir irritert pga det så blir han irritert og blir det veldig dårlig stemning. Jeg kjenner jeg begynner å bli lei av den samme konflikten. Jeg prøver veldig å ikke la det (han sier han skal gjøre noe, men ender ikke om med å gjør det for mange timer senere) irritere meg, men jeg blir veldig irritert. Han vet dette, vi har snakket flere ganger om dette, men det virker som om han endrer seg litt rett etter konflikten, men ikke lenge etter det er det tilbake til som før. Jeg kjenner jeg begynner å holde mye frustrasjon inni meg og jeg vet det ikke er bra for noen. Hvordan fikser jeg dette?

Kvinne (25)
Sosionom svarer
Hei

Frustrasjonen din knyttet til rydding i samboerforholdet er nok noe mange kjenner seg igjen i. Hvor ryddig og rent man vil ha det hjemme er et tema som veldig mange par sliter med. Det virker som at du er den som oftest tar initiativ til vasking og rydding, og at han ikke reagerer like raskt som du hadde ønsket. Det er flere ulike måter å løse dette på.

Jeg tror dere vil ha nytte av å snakke sammen om hvordan dere ønsker å ha det i boligen. Dette handler om å avklare forventningene dere har til hverandre og til felles bo. Ulike forventninger kan skape mye konflikter i et forhold - enten om det handler om vasking og rydding, eller om det handler om hvor mye tid man skal bruke foran PCen og hvor mye tid man skal bruke på venner. Det kan hende dere vil oppdage at dere har veldig ulike forventninger til hvor rent og ryddig dere vil ha det hjemme, og da må dere finne ut av et "minste felles multiplum" om hvordan boligen skal se ut.

Videre tenker jeg at det kan være lurt å lage en konkret plan for vasking. Hvor ofte bør dere vaske? Skal dere vaske samtidig, eller skal dere ha ansvar annenhver gang? Hvordan vasker dere? Noen samboerpar setter av tid hver fredag hvor de bruker et par timer sammen på å vaske hele leiligheten, mens andre liker å ha "fri" annenhver uke. Dere må finne ut av hva som funker best for dere.

Det er helt naturlig at et ganske nytt samboerpar sliter med hvordan dere skal ha det sammen hjemme, og mange finner ut av disse tingene etter hvert som man har bodd sammen over tid. Det er lett å forstå at du finner det slitsomt å være den som alltid tar initiativet til vasking, og jeg håper at dere kan bruke noen av forslagene her til å hjelpe dere ut av den litt kjipe sirkelen dere er i. 

Jeg vil også anbefale dere å lese vedlagte artikler om parforhold og kommunikasjon i forholdet.

Lykke til!

Vennlig hilsen sosionomen

 

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?